TOF -
Info Fellesblogg Ingvar Anja

1

A

 • 0

  Gatekunst forklarer egentlig seg selv. Det er (ofte anonym) kunst i gaten eller det offentlige rom. Oftes sett på eller forbindet med ulovlig tagging på husvegger og andre fasader uten tillatelse. Det er flere former for gatekunst, alt fra klistremerker til skulpturer men det vi helst forbinder gatekunst med, er spraymaling. Det som skiller gatekunsten fra gallerikunsten er at den i all hovedsak som oftest er ulovlig og anonym. Den store forskjellen er kanskje det at gatekunst ofte henges opp på galleriene, men ikke omvendt. 

  Jeg skjønner veldig godt at gatekunst er ulovlig. Var det lovlig hadde det nok vært massevis med tagging og bilder vegg i mellom. Samtidig er det litt dumt, fordi ofte er det skikkelige gjennomførte og profesjonelle arbeid, men det er vel heller ikke akkurat uten grunn til at vi ikke ser så mye til "dårlig" tagging.. Det blir som oftest fjernet relativt fort, mens de store verkene får bli værende igjen. Jeg håper Bergen åpner opp litt mer for gatekunst, spesielt området rundt Nøstet ved sjøen. De har allerede en vegg der, men jeg syntes det burde blitt åpnet opp for litt flere. 

  Ja, såklart man legger merke til gatekunst, det er jo litt av poenget. Å fremme ulike temaer som ofte ikke er snakket om. Det var stor stas å kjøre gjennom nøstet som liten forbi veggen på sentralbadet. Det dukket stadig opp nye motiver. At gatekunst havner på galleri kommer ikke som noe bombe, det skulle egentlig bare mangle. Det er ofte store prosjekter som er over snittet godt gjennomført og som burde få like mye applaus som et hvitt format med noe abstrakt tull på (hehe). Jeg syntes det er bra at gatekunst blir satt på galleri. Det er jo kunst det også. 


  Banksy
  Banksy er en kjent britisk anonym gatekunstner. Han er trolig fra Bristol. Kunstverkene hans er ofte satiriske og som omhandler emner fra pilitikk, kultur og etikk. Gatekunsten hans som er inspirert av Andy Warhol, kombinerer ofte grafitti med distinks stensilteknikk. Verkene hans dukker opp i hele verden. Under er noen bilder som han har laget. (kilde

   


  Dolk
  Favorittgatekunstneren min er Dolk. Han var litt av inspiriasjonen min til sjablongtrykket. Dolk er en veldig kjent kunstner fra Bergen. Kunsten hans kan sees på vegger i byer fra Berlin, Barcelona, Oslo, til København. Han er med andre ord veldig kjent. Det er også dolk som står bak motivet på Fysakhallen på Sletten i Bergen:   

 • 1

  Sted: Osøyro


  Dette bildet tok jeg når jeg var på tur med min mor oppe på Gåssand i Os.


  Dette er også tatt på Gåssand. Det som er litt gøy med dette bildet, er at det er opp ned. Poster originalene under.  Det siste bildet er av litt dårligere kvalitet siden jeg tok det når vi kjørte bil. Men dette er en veldig fin plass rett utenfor Nore Neset.  Originalene:
 • 0

 • 0

  "Anders Beer Wilse blir regnet som en av Norges viktigste fotografer. Hans virketid som fotograf, sammenfaller med de første femti årene av det nittende århundre. Når det gjelder denne tidsperioden er hans billedarkiv å regne som et regelrett skattkammer." står det i nasjonalbiblioteket.
  Anders Beer Wilse ble født i Flekkefjord i 1865. Han vokste opp i Kragerø og bestemte seg allerede som 13-åring for å dra til sjøs. I 1884, emigrerte han til USA. Etter en periode med skiftende arbeid og til tider arbeidsledighet, jobbet han i 13 år som jernbaneingeniør i Minnesota. Wilse kjøpte sitt første fotografiapparat i 1886. På kartleggingsekspedisjonene var en av oppgavene hans å fotografere, som dannet spiren til hans interesse for fotografering. Wilse gjorde det raskt godt som fotograf og allerede i mai 1901 etablerte Wilse sin fotografiske forretning i Kristiania.

  Det samlede Wilsearkivet inneholder et variert fotografisk materiale fordelt på flere store nasjonale institusjoner: Norsk Folkemuseum, Nasjonalbiblioteket, Oslo Museum, Norsk Teknisk Museum, Preus Museum og Norsk Maritimt Museum.
  Norsk Folkemuseums del av dette arkivet består av ca. 117.000 negativer, 370 album samt ca 20.000 løse originalpositiver, innføringsprotokoller, ca. 600 postkort og annet materiale.


  Kilder: 
  http://www.nb.no/gallerinor/fotografer/ab_wilse.php
  http://www.norskfolkemuseum.no/Samlingene/Fotosamlingen/Anders-Beer-Wilse/

 • 0


  Ansel var en amerikansk fotograf. Han blir regnet som en av de "store" pågrunn av de storslåtte og majestetiske svart-hvitt bildene han har tatt. Mange mener at bildene hans av de store fjelltoppene er gudelige. Adams var også forfatter og har skrevet bøker om fotografi, blant annet en trilogi om foto-teknikk ? «The Camera», «The Negative» og «The Print». Adams var også oppfinneren av sonesystemet, en teknikk som lar fotografer oversette naturlig lys til spesifikke valører på negativ eller papir. Dette gjorde slik at han kunne ta flere bilder av samme motiv, men de ville fremstå ulike på grunn av lyset i bildene Kort sagt var han en dykrig musiker, naturalist, utforsker, kritiker og en lærer i tillegg til hans fotografiske dykrighet. Han representerer Amerikansk kunst der det blir fokusert på å fange skjønnheten i den uberørte Western.

    


  Monolith, The Face of Half Dome, Yosemite National Park, California, 1927

  Dette bildet er tatt i California når Adams var 25 år og var på fjelltur sammen med noen venner og hans forlovede, Virginia. Han hadde med seg masse fotoutstyr i og det resulterte i dette bildet som er tatt i Yosemite National Park. Bildet blir omtalt av andre som veldig vakkert (her).
  Aspens, New Mexico, 1958.

  Her er et bilde Ansel tok da de kjørte på motorveien gjennom fjellene i Mexico. Hans kone og to assistenter var med, og plutselig kom de over dette synet. Da måtte Ansel ut med kameraet og ta bilder. Mange mener at bildet er dekorativt og minimalistisk. En kommentar fra en som har sett bildet er: A cluster of tall, slender trees set amidst a minimalist dark background create the mesmerizing scene titled ?Aspens, Northern New Mexico?.

  Jeg syntes begge bilder er veldig fine, men skulle jeg valgt ett jeg ville hatt på veggen, så må det være Aspens, New Mexico. Grunnen er fordi jeg syntes at bildet er mer "rolig" det er ikke så mektig som det andre. Det blir litt for storslagent for min smak. Monolith kan nesten se ut som er redigert på grunn av dyktigheten bak bildet. Det tror jeg er en av grunnene til at Ansel er en av de store. 

  kilder:
  http://www.anseladams.com/majestic-landscapes-dominate-tmas-ansel-adams-early-works-show/
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ansel_Adams
  https://no.wikipedia.org/wiki/Ansel_Adams
  https://www.hcc.commnet.edu/artmuseum/anseladams/details/monolith.html
  http://www.afterimagegallery.com/featureparmelian.htm
  http://www.coolantarctica.com/Shop/ansel_adams/aspens.php
  http://www.aaronartprints.org/adams-aspensnorthernnewmexico.php

   

 • 0

  Oppgave:

  Vi skal jobbe nokre timar med portrett.
  Det kan vere sjølvportrett, kanskje, det kan vere eit foto i svart/ kvitt,
  du kan ha med ein gjenstand i biletet, det kan sjølvsagt vere eit fargebilete,
  du kan jobbe i Photoshop osv.

  DU SKAL LEVERE 1-3 FOTO.
  DU VEL SJØLV TEMA.

     Jeg har valgt tema: uttrykk.
  Fotomodellen min er lille Neo, som er kjæresten min sin hund.
  Det jeg har gjort med bilde er å endre: Kontrast, fargemetning, skarphet på øyne og nese. Publiserer originalene nederst i innlegget.  Neste portrett er av selve kjæresten min. Han hadde ikke lyst å smile rett frem som på et vanlig portrett. Så vi fant ut at det kanskje hadde vært kult å ta noen bilder med røyk.
  Det jeg har gjort med bildet er: fjernet ting i bakgrunn, fikset på skjorte. Fargeendringer i huden. Retusjering av urenheter Skarphet på øyne. Kontrast 
  Siste bilde ut er av Minni. Den andre hunden. Jeg ville gjøre et eller annet uvanlig, så jeg tok på hun briller. Og på dette bildet syntes at jeg fikk frem et av hennes typiske uttrykk. At hun forstår. 
  Endringer gjort på bildet: Hevet fargemetning og skarphet på øyne. Fjernet også forstyrrende moment.


  Originalene: