Gatekunst (TOF)
Info Fellesblogg Ingvar Anja

0

Gatekunst

Gatekunst forklarer egentlig seg selv. Det er (ofte anonym) kunst i gaten eller det offentlige rom. Oftes sett på eller forbindet med ulovlig tagging på husvegger og andre fasader uten tillatelse. Det er flere former for gatekunst, alt fra klistremerker til skulpturer men det vi helst forbinder gatekunst med, er spraymaling. Det som skiller gatekunsten fra gallerikunsten er at den i all hovedsak som oftest er ulovlig og anonym. Den store forskjellen er kanskje det at gatekunst ofte henges opp på galleriene, men ikke omvendt. 

Jeg skjønner veldig godt at gatekunst er ulovlig. Var det lovlig hadde det nok vært massevis med tagging og bilder vegg i mellom. Samtidig er det litt dumt, fordi ofte er det skikkelige gjennomførte og profesjonelle arbeid, men det er vel heller ikke akkurat uten grunn til at vi ikke ser så mye til "dårlig" tagging.. Det blir som oftest fjernet relativt fort, mens de store verkene får bli værende igjen. Jeg håper Bergen åpner opp litt mer for gatekunst, spesielt området rundt Nøstet ved sjøen. De har allerede en vegg der, men jeg syntes det burde blitt åpnet opp for litt flere. 

Ja, såklart man legger merke til gatekunst, det er jo litt av poenget. Å fremme ulike temaer som ofte ikke er snakket om. Det var stor stas å kjøre gjennom nøstet som liten forbi veggen på sentralbadet. Det dukket stadig opp nye motiver. At gatekunst havner på galleri kommer ikke som noe bombe, det skulle egentlig bare mangle. Det er ofte store prosjekter som er over snittet godt gjennomført og som burde få like mye applaus som et hvitt format med noe abstrakt tull på (hehe). Jeg syntes det er bra at gatekunst blir satt på galleri. Det er jo kunst det også. 


Banksy
Banksy er en kjent britisk anonym gatekunstner. Han er trolig fra Bristol. Kunstverkene hans er ofte satiriske og som omhandler emner fra pilitikk, kultur og etikk. Gatekunsten hans som er inspirert av Andy Warhol, kombinerer ofte grafitti med distinks stensilteknikk. Verkene hans dukker opp i hele verden. Under er noen bilder som han har laget. (kilde

 


Dolk
Favorittgatekunstneren min er Dolk. Han var litt av inspiriasjonen min til sjablongtrykket. Dolk er en veldig kjent kunstner fra Bergen. Kunsten hans kan sees på vegger i byer fra Berlin, Barcelona, Oslo, til København. Han er med andre ord veldig kjent. Det er også dolk som står bak motivet på Fysakhallen på Sletten i Bergen: 


  • Kommenter her
    Tilkomstgruppen
    Design og koding: Ina Anjuta